Sushi, zelf maken is niet moeilijk!

Door Jamilla

Sushi maken moeilijk? Nee hoor! Niet als je het makkelijk houdt. Ik laat je zien hoe je lekkere sushi op tafel krijgt zonder heel erg moeilijk te doen. Ik vul ze niet alleen met vis, maar ook met vlees. (rosbief en een kipcorn) De kipcorn variant is echt een van de favorieten hier.

Welke sushi rijst?

In vrijwel alle supermarkten kan je sushi rijst kopen. Het maakt niet zo heel veel uit welke je pakt. Ik gebruik vaak de rijst van Saitaku, die is prima. Laatst vond ik bij de Lidl 500 gr sushi rijst voor 0,49. Daar heb ik dus flink wat in staan laden. En die rijst is absoluut prima!

Sushi rijst koken

Op de verpakking van de rijst staat altijd aangegeven hoe je de rijst moet koken. Soms moet je de rijst eerst wassen bij een andere hoeft dat weer niet. Het belangrijkste is dat je wanneer het water kookt, de warmtebron zacht zet zodat het niet aanbrand. Ze zeggen dat je niet moet roeren in de rijst als het kookt, of onder gesloten deksel koken. Nou, ik laat altijd de deksel eraf en roer flink over de bodem anders brandt het aan bij mij.
De rijst is klaar als al het water is opgenomen, je zet de pan weg met een goed passende deksel erop voor ongeveer 15/20 minuten. Dit is een heel belangrijk punt! Laat je rijst ook echt die tijd onder de deksel staan!

Sushi rijst en smaak

seasoningMaak het je zelf makkelijk en geef smaak aan de rijst met kant en klare ‘seasoning for sushi’ van het merk Uchibori. (O.a. te koop bij AH €2.96) Dat kost wat, maar daar kan je makkelijk meerdere keren gebruik van maken. De verpakking geeft aan:
op 450 gram ongekookte rijst, 90 ml te gebruiken.
Je kan de seasoning na het koken van de rijst toevoegen. Het beste is om de rijst in een houten bak, of glazen bak te doen. Liever niet in een metalen pan of met metaal door roeren. Ik gebruik altijd een glazen ovenschaal.

Giet de seasoning door de rijst en roer het voorzichtig door. Laat je rijst flink afkoelen. je kan best de rijst wat eerder op de dag maken.

Wat heb ik nodig voor sushi?

Ik maak altijd de volgende vullingen in mijn sushi:
– Rosbief + avocado + komkommer + roomkaas ( zie foto bovenaan)
– Kipcorn + smulsaus
– Spicy tonijn + avocado + komkommer
– Verse zalm filet + kaas geflambeerd. + Komkommer/avocado + roomkaas (AANRADER!, niet moeilijk te maken)

Deze vier combinaties vinden wij erg lekker. Ik kies nooit voor meer combinaties want dan ontploft mijn keuken. Zo heb ik ook gelijk 2 soorten sushi met vis en 2 soorten met vlees. Wil je andere vullingen? Denk dat aan gerookte zalm of surimi sticks. Die kun je goed combineren met roomkaas, avocado en komkommer.

Voor 3 a 4 personen heb je nodig:
450/500 gram sushi rijst
1 pakje nori vellen (5 stuks)
1 komkommer
2 avocado’s
Seasoning for sushi

Sauzen:
Mayonaise
Suiker
Rice vinegar
knoflookpoeder
Paprikapoeder
Srichacha saus

Vulling :
200 gr. roomkaas (monchou of goedkope variant)
1 blikjes tonijn
4 plakjes rosbief
klein stukje verse zalmfilet (visboer of supermarkt)
2 kipcorns
2 plakjes kaas
Bosuitjes/Lente uitjes

Overig nodig:
Sushi rol matje
Huishoudfolie
Glazen schaal
Houten lepel
crème brûlée brandertje

De basis inside out rol

sushi zalm

 

Het ziet er heel ingewikkeld uit, maar dat is het niet. Ik laat je zien hoe je deze rol met de rijst aan de buitenkant maakt
(inside out roll).

1. Leg het sushi matje voor je.
2. Leg daarop een groot stuk huishoud folie
3. Pak een nori vel en vouw deze dubbel, knip het vel door midden. leg het met de ruwe kan naar boven.
4. Maak je handen net en pak een bolletje rijst, druk dit zachtjes aan op de nori en verdeel het goed.
5. pak de nori met de rijst voorzichtig op en draai het om op de folie. De rijst ligt nu naar beneden.

Dit is de basis van iedere rol. Nu kan je gaan vullen.

Inside out rol vullen

Zalm + Kaas geflambeerd.
Volg t/m stap 5 zoals hierboven.
6. leg in het midden van de nori wat reepjes avocado en een reepje komkommer. Als je het lekker vindt, ook wat roomkaas.
7. Pak het matje en rol de onderkant van de nori net boven de avocado en komkommer. Druk dit goed aan en rol verder. Zorg dat je het folie niet erin rolt.
8. Snijd de sushi rol eerst door midden en snij 6 gelijke stukjes.
9. Leg op elk stukje een dun plakje verse zalm en daarop een reepje kaas.
10. Verwarm de kaas en de zalm vlak voor het op dienen met het brandertje, zodat de kaas gesmolten is.

Rosbief + avocado/komkommer + roomkaas –> Lekker met de smulsaus! 

Volg tot en met stap 4 van de basis.
5. Leg boven op de rijst 2 plakjes rosbief zodat het de hele breedte van de rijst bedekt.
6. Draai nu het geheel voorzichtig om.
7. Leg in het midden van de nori komkommer, avocado en roomkaas.
8. Rol de sushi rol dicht.
9. Snijd 6 gelijke stukjes uit de rol

Sushi met kipcorn
Volg de stappen t/m stap 5 van de basis.
6. Snijd de gebakken kipcorn in de lengte door en leg deze twee stukken op de nori. Je kan nog wat saus toevoegen. Net wat je lekker vind.
7. Rol de nori met de kipcorn op en snijd in 6 stukjes.

Spicy Tuna

Spicy tunaVolg de basis stappen tot en met stap 5.
6. Prak de tonijn samen met wat mayonaise en srichacha saus naar smaak. Voeg daar wat rice vinegar aan toe. Je kan er ook wat fijngesneden bosuitjes aan toevoegen.
7. Leg de tonijn op de nori.
8. Rol de nori dicht en snijd 6 gelijke stukjes.

 

Sauzen

Je kan verschillende soorten saus gebruiken bij de sushi. Voorheen gebruikte ik een mengseltje van wasabi en mayonaise. Maar sinds ik deze 2 sauzen ontdekte en maakte, wil er niemand meer wasabi erbij.

Smulsaus

– 250 gr. mayonaise
– 3 theelepel rice vinegar (rijstazijn)
– 3 theelepels suiker
– 3 eetlepels roomboter
– 1/2 eetlepel paprika poeder
– 1/2 eetlepel knoflookpoeder
– water

Smelt de roomboter in een pannetje. Roer de overige ingrediënten door elkaar en voeg als laatste de gesmolten boter toe. Voeg eventueel om de saus te verdunnen wat water toe.

Deze saus is lekker bij de vis sushi’s en sushi’s gevuld met vlees. De saus wordt nog lekkerdere als je deze even van te voren in de koelkast zet.

Pittige saus

– mayonaise
– Srichacha saus

Deze twee ingrediënten kan je naar smaak mengen. Eventueel kan je nog wat water toevoegen om de saus wat dunner te maken.

Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!