Hoe krijg je een lekkere aardappelgratin? En nog belangrijker, hoe krijg je de gratin gaar. Dat ligt aan verschillende factoren;
- Hoe dik zijn je aardappels(schijfjes)
- Hoe hoog is je ovenschaal en hoe vol heb je deze?
- Wat is de temp. van de airfryer?
Door de aardappels te raspen, krijg je mooie dunne gelijke sliertjes die snel gaar worden. Als je plakjes gaat snijden, heb je misschien de ene dikker dan de ander. Daardoor heb je kans dat dan de ene wel gaar is en de ander niet.
Wij hebben een ovenschaal gebruikt dit schuin in onze airfryer past. (Philips XL)
De temperatuur hebben we gehouden op 180 graden, als je het warmer doet, heb je kan dat de bovenkant verbrand en binnenin nog niet gaar is.
Heb je een kleinere schaal en gebruik je wel de hoeveelheden uit dit recept, doe de schaal dan wat langer erin. Kijk ondertussen wel even of het niet te hard gaat. (Ik heb ook stiekem geproefd of het goed gaar was. –> Zie het hoekje rechts boven in de foto)
Aardappelgratin voor in de airfryer
Ingrediënten
- 300 gr Geraspte aardappels (iets kruimig)
- 50 gr Geraspte kaas
- 150 ml Slagroom
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
Instructies
- Doe de geraspte aardappeltjes in een ovenschaal en giet hierbij de slagroom.
- Doe ook de kaas, zout,peper en nootmuskaat erbij. (naar smaak). Meng dit goed door zodat alles verdeeld is.
- Verwarm de airfryer voor op 180 graden, en bak de gratin in 15 minuten gaar.