Kaasbitterballen zelf maken

Door Jamilla
kaasbitterballen

Yes! Deze kaasbitterballen zijn geweldig! Zelfs uit de airfryer hebben ze een knapperig korstje. Ik heb uit dit recept 40 kaasbitterballen kunnen maken, en dan zijn het nog beste ballen. De volgende keer maak ik er veel meer, want iedereen die ze geproefd heeft wil een zakje hebben.

De bitterballen zijn trouwens makkelijk in te vriezen. Per 8 of 10 stuks vries ik ze in een diesvrieszakje in.

De kaas die ik gebruikt heb is Old Amsterdam, aangevuld met gewone jong belegen kaas. Je kan ook ‘gewone’ oude kaas gebruiken. Ik heb zowel plakken kaas als blok kaas gebruikt. Die snijd ik eerst in kleine stukjes, zodat het makkelijker smelt.

Ik heb kaasbitterballen geprobeerd met Panko én met paneelmeel. Ik had meer verwachting van de Panko dat dit lekker knapperig zou worden, maar helaas. Snel overgegaan op de simpele paneermeel. Dit wordt echt lekker knapperig.

Zorg dat je een ovenschaal hebt van ongeveer 28x20cm. Daarin laat je de roux opstijven en snijd je blokjes. Zie foto’s hieronder.

kaasbitterballen

Kaasbitterballen zelf maken

Pin
Porties: 40 kaasbitterballen

Benodigdheden

  • Ovenschaal om de roux te laten op stijven.
  • keukenfolie ( doorzichtig)

Ingrediënten

Roux

  • 225 gr Old Amsterdam kaas (plakken) fijn gesneden
  • 110 gr. Jonge kaas fijn gesneden
  • 600 ml water
  • 1 bouillonblokje groente
  • 135 gram bloem
  • 110 gram roomboter
  • 2 eidooiers (eiwit bewaren)
  • 50 ml slagroom

Overig

  • 6 eiwitten
  • 150 gr Paneermeel 2e pakje voor de zekerheid is handig!

Instructies

Klaar zetten

  • Zorg dat de kaas is gesneden, en de ovenschaal bekleed is met het folie. Daarin stort je straks de roux om het te laten opstijven.
  • Meng de 2 eidooiers met de slagroom. En zet dit nog even weg.

Bouillon

  • Maak de bouillon (600ml water + 1 bouillonblokje) en laat dit wat afkoelen.

Roux

  • Laat de boter smelten en voeg daarna de bloem toe. Blijf roeren voor ongeveer 2 minuten.
  • Voeg al roerend beetje bij beetje de bouillon toe. Roer het goed door met een garde zodat je een mooie gladde roux krijgt. Breng dit aan de kook.
  • Zodra de roux kookt, voeg je de kaas toe. Weer blijf je goed roeren. Voeg dan ook de eidooiers met de room toe. Breng op smaak met evt. zout en peper.
  • Giet de roux in je ovenschaal en laat het afkoelen in de koelkast. Je kan het eventueel nog afdekken met folie. Dit duurt wel een paar uur (zeker een uur of 3a4).
  • Als het goed is, haal je de roux er makkelijk uit dmv het plastic. Snijd de roux in vierkantjes. (Minimaal 40, anders krijg je echt grote ballen)
  • Doe het paneermeel in een diep bord en de eiwitten in een bakje waar je de stukjes kaasroux door heen kan halen.
  • Kneed de vierkantjes roux tot balletjes en haal dit door het paneermeel.
    Daarna door het eiwit, paneermeel. Zorg dat je het goed aandrukt en door het paneermeel rolt. Doe je dat niet, dan gaan je ballen snel kapot tijdens het bakken.
    Twijfel je? Rol de kaasbitterballen dan nogmaals door het eiwit en paneermeel.
  • Verwarm de airfryer op 180 graden en bak de onbevroren kaasbitterballen in 8 minuten af. Bevroren bitterballen hebben zeker 10 minuten nodig.
Heb je dit recept geprobeerd?Volg me @knutselenindekeuken of tag #knutselenindekeuken!
Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!