Gehaktballetjes van Ikea met saus!

Door Jamilla

image

Dit recept heb ik onlangs uitgeprobeerd en het was ontzettend lekker. Of het nu precies zo smaakte als de balletjes van Ikea dat durf ik niet te zeggen. Maar lekker was het zeker!

Nodig voor de balletjes:

500 gr. Half om half gehakt
1 el mosterd
1 ei
1 ui gesnipperd
Scheutje olie
Scheutje boter
Peterselie
Zout, peper
Knoflookpoeder
Paneermeel

Nodig voor de saus:
500 ml runderbouillon
250 ml slagroom
2a3 eetlepels bloem
3 el mosterd
Worchestersaus naar smaak
1 el honing
Piment naar smaak
Zout naar smaak

Meng het gehakt met het uitje, peterselie, ei, mosterd, zout en peper. En eventueel wat knoflookpoeder of verse knoflook. Voeg als laatste paneermeel toe om je balletjes wat steviger te maken.

Draai kleine balletjes van het gehakt.

Doe de olie in de pan en bak de balletjes rondom bruin. Daarna kan je de boter toevoegen en je hittebron wat lager zetten. Laat de balletjes langzaam gaar worden.

Als de balletje gaar zijn, haal je de balletjes uit de pan en leg ze op een bord.

Schep achter gebleven stukjes uit de pan en roer de bloem door het bakvet heen. Zodra de bloem goed opgenomen is en doorgegaard, kan je vrij snel de bouillon langzaam toevoegen. Laat de saus inkoken. Voeg de slagroom toe.

Voeg als laatste de mosterd, honing, worchestersaus en wat piment toe aan de saus. Laat het nog even doorwarmen. Daarna kan je de balletjes weer in de pan leggen met de warme saus. En het geheel nog even verwarmen.

Bij de Ikea krijg je een zoet cranberry achtig sausje erbij. Ik heb gekozen voor cranberry bosbes jam. Dit smaakt er heerlijk bij.

Mocht je de volgende dag nog wat balletjes met saus over hebben; dan smeer ik vaak een witte boterham in met de jam en snijd wat balletjes klein en doe dit op de boterham. Warm of koud, ontzettend lekker!

Ohja, je kan ook je eigen recept van gehaktballetjes gebruiken natuurlijk!

Eet smakelijk!

** ik had iets te veel boter gebruikt tijdens het bakken, waardoor ik ook meer bloem moest gebruiken. Daardoor werd het een hele dikke saus. Wat opzich ook weer fijn was!

Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!