Italiaanse notenkoek met chocola (Panforte)

Door Jamilla

Normaal ben ik niet zo van de zoete baksels. Meestal is het niet zo als ik verwacht had. Maar deze Italiaanse notenkoek kan ik je absoluut aanraden. Het is wel even wat werk. Zeker als je de gekonfijte sinaasappelschil zelf maakt. Daar moet je wel een dag voor uit trekken. Maar dat maakt het wel lekker. Ik vind de combi van sinaasappel en chocola sowieso ontzettend lekker. Hier vind je het recept: Gekonfijte sinaasappelschil 

Mocht je zelf aan de slag gaan om zelf gekonfijte sinaasappel te maken, maak dan gerust meer. Je kan het in een afgesloten potje of zakje ontzettend lang goed houden. Dan heb je altijd wat in huis.

Dit recept kan je in de airfryer of oven maken. De hoeveelheid is genoeg voor een klein ovenschaaltje.(Die past in het mandje van een philips XL airfryer) Je kan daar makkelijk 16 stukjes uithalen.

Wanneer je het suiker mengsel met de noten, bloem en specerijen mengt, denk je even: ‘Dit gaat nooit goed komen’. Maar je moet echt blijven mengen. Daar heb je wel wat kracht voor nodig. Daarna kan je het snel in de ovenschaal drukken. Met je handen goed aandrukken werkt het beste.
Daarna kan het der oven of airfryer in.

Na het bakken, zie je dat de koek nog niet helemaal stevig is, laat deze daarom dan ook nog 30 minuten afkoelen. Daarna kan je de Italiaanse koek eruit halen en verder af laten koelen.

*TIP: Pak een klein stukje leuk in, in folie met een lintje erom. Ontzettend leuk om weg te geven 🙂

Italiaanse notenkoek

Ingrediënten
  

  • 200-225 gr noten mix
  • 100-135 gr gekonfijte sinaasappelschil zie link hierboven ^^
  • 100 gr honing (helder)
  • 50 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 25 gr suiker
  • 25 gr boter
  • 0.5 tl kruidnagel gemalen
  • 0.5 tl kaneel
  • 0.5 tl nootmuskaat

Exra:

  • Poedersuiker

Instructies
 

  • Zet alvast een ovenschaal klaar met daarin bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. ( Als je een airfryer gebruikt, deze kan je later voorverwarmen, zie stap 5)
  • Verwarm in een sauspan de suiker met honing en boter. Laat dit zacht opstaan tot de suiker is opgelost.  Zodra de suiker is opgelost zet je de warmtebron op hoog. (blijf er wel bij!)
  • Doe de noten in een kom samen met de gekonfijte sinaasappel. Doe daar ook de  bloem, cacao en de specerijen door.  Roer dit goed door elkaar.
  • (Verwarm de airfryer op 135 graden)

  • Laat het mengsel nog een paar minuten doorkoken. (het wordt wat dikker). Wanneer je een theelepel van het mengsel laat afkoelen in een bakje met koud water en je kan er een zacht balletje van vormen, is het ongeveer op de juiste temperatuur.
  • Schenk het mengsel snel door de komen met de rest van de ingredienten en roer dit goed door. Giet het mengsel in de ovenschaal en druk het met natte vingers goed aan. (PAS OP: Heet!)
  • Airfryer:  Bak de notenkoek in de airfryer af op 135 graden in ongeveer 15-20 minuten
    Oven: Bak de koek in oven af op 200 graden in ongeveer 25-30 minuten.
Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!