831
Dit is het recept van mijn oma. Zodra het winter werd, maakte ze altijd balkenbrij. We zaten dan samen bij het keukenraampje te smikkelen.
Normaal gesproken wordt balkenbrij van slachtafval gemaakt, en kan met verschillende soorten vlees gemaakt worden. In dit recept gebruik ik, leverworst. Gewoon lekker makkelijk. (Dat deed mijn oma ook altijd)
Tip: Je kan er ook wat rozijnen of fijn gesneden spek aan toevoegen. (Ik maak het eigenlijk altijd zonder, omdat het zo al super lekker is)
De balkenbrij kruiden ( rommelkruid) heb ik gekocht bij VanBeekum Specerijen.
Balkenbrij
PinIngrediënten
- 500 gram leverworst
- 500 ml water
- 225 gr boekweitmeel
- rommelkruid / balkenbrijkruiden naar smaak
Instructies
- Snijd de leverworst in kleinere stukjes en voeg dit samen met het water toe in een pan. Breng dit geheel aan de kook. Je zal zien dat de leverworst uit elkaar valt.
- Breng naar smaak kruiden toe. Wees niet te zuinig, er komt straks ook nog boetweitmeel bij.
- Zodra het kookt mag het vuur uit en roer je de boekweitmeel door het geheel heen. Je zal merken dat het snel een 'brij' wordt. Je moet best flink roeren.
- Spoel een ovenschaal om met water, de schaal mag best vochtig zijn wanneer je de hete brij in de schaal stort. (Zo krijg je het er later makkelijker uit)
- Druk het geheel goed aan en laat het afkoelen. Ik zet het meestal na een uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Zodra het helemaal is afgekoeld kan je stukken/ plakjes snijden en lekker bakken!
Heb je dit recept geprobeerd?Volg me @knutselenindekeuken of tag #knutselenindekeuken!
Volg me @knutselenindekeuken
Facebook Reacties