Witlof met ham en kaas kennen we natuurlijk allemaal. Maar ik zou mezelf niet zijn als er ik niet eens weer wat aan toe zou voegen. In dit geval; preisaus. Een saus die eigenlijk voor bijna 100% uit prei bestaat. Een simpele manier om meer groenten binnen te krijgen dus!
Ik heb er zelf een slavink bij gemaakt, maar je zou zelfs nog kip in de ovenschotel kunnen toevoegen. Of natuurlijk een ander stuk vlees apart bakken.
Wat heb je nodig?
500 gram witlof
300 gram prei
1 ltr water
2 groentebouillon blokjes
100 gram hamblokjes
Geraspte kaas naar smaak
Wat gaan we doen?
Verwarm de oven voor op 200graden
Snijd van de witlof het einde eraf en haal het bittere gedeelte eruit. Kook de witlof beetgaar in een pan met water.
Snijd de witlof in grove stukken en leg dit onderin een ovenschaal. (Indien je van kaas houdt, strooi alvast wat geraspte kaas erover.)
Strooi ook de blokjes ham over de witlof.
De prei kook je in 1 liter water met 2 bouillonblokjes gaar. Zodra dit gaar giet je het af. (Bewaar wat bouillon om de saus iets te verdunnen, dit kan eventueel ook met room)
Pureer de prei en voeg zonodig wat bouillon toe. Giet de saus over de witlof en strooi als laatst de geraspte kaas erover. ( Maak de saus niet te dun)
Bak de ovenschotel tot het een mooi bruin kaaslaagje heeft. +/- 25-30 minuten.
Eet smakelijk ❤️