Courgette brood zónder meel | koolhydraatarm

Door Jamilla

Misschien is het opgevallen dat ik weinig Koolhydraatarme recepten maak met amandel meel of kokosmeel. Op de een of andere manier liggen die ingrediënten me niet zo. Je zou het kunnen omschrijven als een haat-liefde verhouding. En daarin zal ik vast niet de enige zijn. Amandelmeel geeft een structuur waar ik niet zo van houd.

Vandaar dit courgette brood(je) zonder meel. Alle ingrediënten meegerekend komt dit courgette brood uit op 12.3 gram koolhydraten (waarvan 7 gram uit groenten), 47gram eiwit en 40gram vet.

Wanneer je 16 plakjes eruit haalt, betekend dat 0,8 khd per plakje. Het is niet erg om meer van dit brood te eten, want de meeste koolhydraten komen uit de courgette.

Het brood wordt niet super hoog en zakt na het bakken weer wat in. Laat het sowieso even afkoelen, dan is het wat beter te snijden. Het brood blijft wat nattig, maar dat vind ik niet erg. Het is geen droog brood wat je gewend bent. (Volgende keer even proberen om de courgette na het malen het vocht er uit te knijpen)

Gelukkig doet dat niks af aan de smaak. Beleg een plakje met wat mascarpone en een takje bieslook, meer heb je echt niet nodig op dit smakelijke courgette brood.

Wat wel handig is om te hebben, is een fijne keukenmachine die alles goed maalt. Ik maak dit recept daarin. (Lekker makkelijk)

Ik heb het broodje in de airfryer gemaakt (in 2 keer in een kleine vorm) de tijd voor de oven is bij benadering, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.


Wat heb je nodig?

300 gram courgette (+/- 1courgette)
40 gram mascarpone
60 gram ham
4 eieren
maizena (2 gram) (1,7 khd in totaal)
Peper/zout naar smaak

Verwarm de oven op 200graden/ verwarm airfryer op 180 graden

Maal de courgette fijn en laat het vocht eruit door de courgette in een schone theedoek uit te wringen. Doe de courgette terug in je keukenmachine. Doe de rest van de ingrediënten erbij in de keukenmachine. Maal het fijn tot een ‘papje’. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Leg wat nat bakpapier in een cakevorm en giet het mengsel erin. Bak het brood in de oven af in ongeveer 45/50 minuten op 200 graden. (Dat ligt ook een beetje aan je oven en vorm) tussen door controleren kan geen kwaad 🙂

Voor in de airfryer raad ik je aan om het in 2 delen te bakken. Bak het brood in 25 minuten af op 180 graden.

Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!