Lijnzaad crunchies

Door Jamilla

Eigenlijk zijn dit echte ‘pitjes crunchies’, volgens Tess. Ik heb deze lijnzaad crunchies of crackertjes dan ook samen met Tess gemaakt. Nooit gedacht dat zo’n eenvoudig receptje, zo lekker zou zijn. En vooral zo knapperig, dat is echt nog wel een dingetje waar ik tegen aanloop bij het koolhydraatarm eten. Er zijn weinig producten of recepten die echt knapperig of crunchy zijn.

Let op: Het is niet aan te raden om per dag meer dan 45 gram lijnzaad te nemen. Lijnzaad bevat een bepaalde stof die zich kan omzetten in Cyanide (Blauwzuur). In een te hoge dosis kan dit de ademhaling belemmeren of een hartstilstand veroorzaken. Geen paniek, een paar crunchies kan echt wel!

Ik gebruik in dit recept 100 gram lijnzaad, dit zou je dan kunnen verdelen over 3 dagen. Dan heb je ook gelijk een hoop goede vezels binnen. Vezels worden vaak vergeten in ons dagmenu. Het schijnt dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels eet. Ik zal hier later wat meer info over geven in een nieuwe blogpost.

Uit dit recept haal ik met gemak 35 dunne kleine crackertjes. Dat is nog geen 0,4 khd per stukje. (Precies 0,37khd)

Ik heb heel lijnzaad gebruikt dit is wat fijn heb gemalen in een blender. Daardoor komen de vezels en andere voedingstoffen beter tot hun recht. Je kan ook gebroken lijnzaad kopen, maar het is beter om heel lijnzaad te gebruiken.

Wanneer je heel lijnzaad niet fijn maalt met een vijzel of blender, wordt een groot deel van het lijnzaad niet opgenomen en zal in zijn geheel het lichaam weer verlaten. Waardoor het aantal koolhydraten wat je binnenkrijgt nog lager zal zijn. (Was dat maar zo met chocolade) Dus als je wil kan je dit even wat vermalen.

Wist je dat lijnzaad heel goed is voor de stoelgang?

Je kan dit recept ook in de airfryer maken! Je kan dan alleen niet zo veel tegelijk maken en het beste kan je hier de bakpan voor gebruiken als je dit hebt! 🙂

Lijnzaad Crunchies

Porties 35 stukjes

Equipment

  • Optioneel: Blender

Ingrediënten
  

  • 100 gram Lijnzaad Heel
  • 120 ml water
  • snufje knoflookpoeder
  • snufje uienpoeder
  • snufje oregano
  • snufje zeezout of gewoon zout

Instructies
 

  • * Verwarm de oven voor op 180 graden
    * Verwarm de airfryer voor op 160 graden
  • Indien je een blender hebt; Doe alle ingrediënten in de blender en mix dit, totdat er een deeg ontstaat. Het lijnzaad zal het water opnemen, dit kan even duren.
  • Heb je geen blender? Meng dan alle ingrediënten in een kom en laat dit even staan totdat het lijnzaad het water heeft opgenomen.
  • Druk met een lepel op het bakpapier het deeg redelijk dun uit. Dan wordt het echt crunchy. Snijd met een scherp met of met een pizza snijder het deeg in kleine vierkantjes.
  • * Bak het in de oven af op 180 graden in ongeveer 20 minuten, als je ze iets dikker hebt gemaakt, verleng dan de tijd. Blijf het wel in de gaten houden!
  • * Bak het in de airfryer af op 160 graden af in ongeveer 12 minuten. Houd ook hier het goed in de gaten.
Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!