Waarom je geen calorieën hoeft te tellen wanneer je koolhydraatarm eet.

Door Jamilla

Ik zie het zo vaak voorbij komen op Facebook. Iedereen die roept dat je niet naar de calorieën hoeft te kijken wanneer je koolhydraatarm eet. En dat klopt. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is waarom?

Wanneer je afvallen als doel hebt gesteld is het belangrijk dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Alleen op die manier kan je afvallen. Dus tot zover zijn calorieen wél belangrijk. Maar waarom hoef je de calorieën dan niet te tellen?

1 gram koolhydraten = 4 calorieën
1 gram eiwitten = 4 calorieën
1 gram vetten = 9 calorieën

Misschien zie je in het schema hierboven al het antwoord. De koolhydraten, eiwitten en vetten vormen samen de totale calorieën.

Voorbeeld:


(Let op: Dit is een voorbeeld berekening en deze waardes zijn niet op jou afgesteld)
Je hebt je koolhydraten/eiwitten/ vetten berekend volgens de calculator en ziet er als volgt uit:

25 gram koolhydraten (25×4 calorieën = 100 calorieën)
73 gram eiwitten (73×4 calorieën = 292 calorieën)
117 gram vetten (117×9 calorieën = 1053 calorieën)

Dat zou het totaal brengen op 1445 calorieën. Precies de hoeveelheid die deze persoon nodig heeft om af te vallen.


Zoals je ziet is het dus niet nodig om je druk te maken over de calorieën, maar wel over de koolhydraten, eiwitten en vetten. Let je alleen op de koolhydraten en daarnaast niet op de eiwitten of vetten? Dan heb je kans dat je juist aankomt, of wel afvalt maar niet op de juiste manier doordat je niet genoeg eiwitten binnen krijgt en daardoor spieren gaat afbreken.

–> Bereken hier je juiste waardes (koolhydraten, eiwitten én vetten)

Maar goed in principe geldt dat ook als je wel ‘normaal’ eet of een ander dieet volgt. Sinds ik koolhydraatarm eet, ben ik me heel erg bewust wat overal in zit en wat je op een dag ongemerkt naar binnen kan werken. Het is absoluut niet verkeerd om te berekenen wat je eet, zo word je nog bewuster van alles wat je eet en drinkt. Al kan ik me voorstellen dat je daar niet altijd zin in hebt, maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.

Ik heb het nu heel beknopt uitgelegd om het zo helder mogelijk te laten. Mocht je er toch niet helemaal uit komen, laat gerust een reactie achter.

KLIK HIER VOOR ALLE KOOLHYDRAATARME RECEPTEN

Facebook Reacties

You may also like

error: Content is protected !!